Jocs Olímpics de Tòquio
La falta de vies legals i segures obliga al fet que milers de persones hagen d’enfrontar-se a reptes heroics que recorden a les proves olímpiques.
Una persona nada en aigües de l’estret sense més impuls que les seues mans i la seua esperança. No obstant això, per a ell “el premi no és una medalla, és salvar la seua vida”.
Aquesta és una de les imatges de la campanya “Cambia Las Reglas” que ha llançat hui la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio per a recordar les increïbles “proves” que han de superar les persones migrants i refugiades per a arribar al nostre país i a la resta de la Unió Europea davant la falta de vies legals i segures.
“Ara que el món mira les gestes dels esportistes olímpics, volem recordar altres gestes increïbles que mai s’haurien d’haver produït, en disciplines tan terribles com la natació en aigües obertes, el salt de tanca amb «concertina», la marxa en el desert, o la navegació en pots inflables en les quals, cada dia més persones es veuen obligades a jugar-se la vida, degut les proves d’obstacles a les quals els sotmet Europa per a oferir-los protecció”, va explicar la directora de l’entitat, Estrella Galán.
Des de CEAR apuntem que, només en el que portem de 2021, més de 1.300 persones van morir intentant arribar a Europa, més del doble que en 2020 en aquestes mateixes dates. I l’any passat es van perdre prop de mil vides buscant aconseguir el nostre país.
“Aquestes són les xifres d’una tragèdia inacceptable, a la qual sembla que algunes autoritats europees s’han acostumat. Nosaltres diem que buscar refugi no pot continuar suposant una competició a vida o mort per a milers de persones que, per desgràcia, no se celebra cada quatre anys, sinó tots els dies”, va afegir Galán.
Des de CEAR animem a entrar en la web de la iniciativa i expressar el suport a “Cambiar Las Reglas” i reclamar així “una política migratòria justa i valenta”, que no obligue als qui busquen refugi a Europa a superar proves inhumanes l’únic premi de les quals és no perdre la vida.
En aquest sentit, les tres propostes que l’entitat vol fer arribar a les autoritats espanyoles, amb el major suport social possible, són: activar vies legals i segures com el trasllat de sol·licitants d’asil des d’ambaixades i representacions consulars, la concessió de visats humanitaris i la flexibilització dels requisits de reagrupació familiar; el desembarcament segur i la posterior reubicació obligatòria i proporcional entre els països de la Unió Europea; i finalment la no criminalització de l’acció humanitària al Mediterrani d’acord amb les obligacions de cerca i rescat que determina el dret internacional.
A partir de hui, es podran veure la impactant imatge d’un nadador tractant de salvar la seua vida en la façana de llocs tan significatius com Base de la Marina de València, el Museu Thyseen i el pavelló Antonio Magariños del Estudiantes a Madrid, l’Ajuntament de Cádiz, o el Centre Cívic Les Sirenes a Sevilla, entre altres, les institucions de les quals s’han volgut sumar a la campanya d’aquesta manera.