MENU

L’exclusió financera afecta a milers de persones migrants i refugiades en l’Estat Espanyol

  • Diverses organitzacions socials es reuneixen de nou amb la Defensoria del Poble per a denunciar les irregularitats dutes a terme per les entitats bancàries que neguen sistemàticament l’accés als comptes de pagament bàsiques a les persones migrants i refugiades incomplint la legislació vigent.
  • Davant aquesta greu problemàtica, les organitzacions reclamen al Govern i al Banc d’Espanya, mesures urgents perquè les entitats bancàries complisquen amb la normativa i posen fi a una pràctica que dificulta la inclusió financera i social de les persones en situació de major vulnerabilitat.

 

Madrid, a 15 de febrer de 2022 – Les persones migrants i sol·licitants d’asil s’enfronten a innombrables traves en l’accés i manteniment d’un compte bancari a causa de les pràctiques dutes a terme per les entitats bancàries que incompleixen de manera reiterada la normativa actual. Així ho constaten les més de 300 incidències recollides per diverses organitzacions socials que, assenyalen, tan sols mostren una xicoteta part de l’iceberg, ja que la gran majoria de les incidències queden sense registrar.

En el 80% de les incidències recollides es denega l’obertura d’aquesta mena de comptes per motius contraris a la legislació vigent (no reconeixement de documents d’identitat vàlids, com el resguard de sol·licitud de protecció internacional, documentació addicional que no està recollida en la normativa o cobrament d’altes comissions, fins i tot en aquelles situacions en les quals es compleixen els requisits per a sol·licitar la gratuïtat d’aquesta mena de comptes). D’aquesta manera, les traves de les entitats bancàries vulneren el dret de les persones en situació de major vulnerabilitat a la inclusió financera.

“M’he dirigit a diferents entitats bancàries i se m’ha denegat l’accés a un compte quan els vaig entregar un resguard de sol·licitud de protecció internacional. I tampoc m’han donat opció a fer cap reclamació”. “Em demanen moviments de 600 euros i si no els tinc, em demanen una comissió de 40 euros mensuals. Per a mi això és impossible”. “Si no òbric un compte, jo no puc rebre els meus diners”. Aquestes són algunes de les declaracions de les persones que han volgut aportar el seu testimoniatge per a visibilitzar aquesta realitat.

El mes de juny de 2021, el Consell per a l’Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica (CEDRE) també alertava d’aquesta greu situació: “Ser titular d’un compte bancari és un dret instrumental que permet contractar serveis bàsics amb entitats privades i públiques, com el subministrament elèctric, d’aigua o gas, llogar un habitatge, o percebre una prestació econòmica estatal o autonòmica. Resulta prioritari per tant garantir aquest dret per a evitar l’exclusió social i posar fi a la discriminació indirecta que suposa”.

Les entitats socials portem quasi dos anys denunciant aquesta situació davant les pròpies entitats bancàries, el Banc d’Espanya, el Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC), el Ministeri de Consum i diferents grups parlamentaris. Des de la Defensoria del Poble, esperen contestació des del mes de maig de 2021 de la Secretaria General del Tresor i Finançament Internacional a les consultes que des d’aquesta institució han realitzat.

A més, la Defensoria del Poble, manté obertes actuacions amb el Banc d’Espanya després de rebre nombroses queixes de ciutadans i ciutadanes estrangeres que asseguren que se’ls estava denegant l’obertura de comptes bancaris.

Davant la falta de resposta dels organismes competents i la passivitat de les entitats financeres, les organitzacions socials llancem una campanya de denúncia per a exigir mesures urgents i efectives perquè es complisca amb la normativa vigent, reforçant els mecanismes de control i supervisió amb la finalitat de garantir l’accés als comptes de pagament bàsiques i evitar els casos d’exclusió financera que agreugen les situacions de vulnerabilitat social.

Promouen:
Adoratrices – Andalucía Acoge – Asociación Rumiñahui – Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) – Fundación CEPAIM. Acción integral con migrantes – Fundación APIP- ACAM – Movimiento por la Paz (MPDL) –ONG Rescate – Provivienda – Red Acoge – Red Interlavapiés – Refugees Welcome.

CEAR PV

VIEW ALL POSTS