MENU

CEAR reclama a Pedro Sánchez la “reubicació urgent” de les persones abandonades en Moria

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat obri la campanya de signatures “Reubicació Urgent” perquè el Govern espanyol prenga la iniciativa per a l’acollida de les persones que s’han quedat desprotegides a l’illa grega de Lesbos
(Madrid, 15 de setembre de 2020). Davant la decebedora resposta de les autoritats gregues i europees després de l’incendi en el campament de Moria, a l’illa de Lesbos, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha reclamat hui la “actuació immediata per part del Govern espanyol” oferint a les entitats socials i a la ciutadania preocupades davant aquesta situació sumar-se a la petició signant en la web #ReubicaciónUrgente.
Donada la greu situació humanitària que s’està produint en Lesbos, CEAR demana al president del Govern espanyol que es comprometa, igual que ja ho han fet altres països europeus, “a reubicar amb caràcter d’urgència” a les persones afectades per l’incendi de Moria que es troben en una situació d’absoluta desprotecció en aquests moments.

“Ni Espanya ni Europa poden mirar per a un altre costat i donar l’esquena a les persones que es trobaven atrapades a l’illa de Lesbos des de fa mesos i fins i tot anys. El camp de Moria ha sigut la vergonya d’Europa i deixar-les abandonades després d’haver patit un incendi conseqüència de les terribles condicions d’aquest camp, seria també donar l’esquena a les seues responsabilitats en matèria d’asil i al respecte dels drets humans”, va afirmar la directora de CEAR, Estrella Galán.

Des de l’entitat assenyalen a més, la necessitat que Espanya impulse el principi de solidaritat entre els països de la UE amb l’aprovació en el Nou Pacte Europeu de Migració i Asil d’acords obligatoris per a garantir els drets de les persones migrants i refugiades.

CEAR recorda l’exemple de solidaritat de l’anterior govern de Pedro Sánchez en acollir a 1.233 persones procedents d’operacions de rescat en el Mediterrani Central durant 2018 i 2019 operades per vaixells d’ONG. “La situació actual en Moria, on dones, xiquets i homes innocents es troben abandonats, dormint a la intempèrie en plena pandèmia, requereix la mateixa decisió i compromís amb els drets humans que es va demostrar llavors”, va afirmar la portaveu de l’entitat.

En 2015 es van adoptar diverses decisions del Consell Europeu per les quals els Estats membres de la Unió Europea es van comprometre a reubicar a més de 100.000 persones des de Grècia i Itàlia en el termini de dos anys. Espanya va incomplir el seu compromís de 9.323 persones, acollint tan sols a 1.359 del contingent compromés. Per això, davant la dramàtica situació que s’està vivint a Grècia, CEAR considera que és el moment de fer un pas al capdavant.

“No poden tornar a l’infern”

Des de fa anys, CEAR i moltes altres organitzacions gregues i internacionals, han qualificat la situació en el camp de Moria com a insostenible. Fins a l’incendi, allí residien entre 12.000 i 13.000 persones refugiades i migrants, en condicions de sobreocupació i amuntegament que posaven en greu risc les seues vides. Un perill que havia augmentat a més en les últimes setmanes amb la detecció dels primers casos de coronavirus entre els residents del camp.

“Per als habitants de Moria, aquest lloc s’havia convertit en un infern. Després de la seua destrucció no podem demanar-los que tornen a un lloc similar, o fins i tot pitjor. Les seues vides no poden quedar suspeses i atrapades de nou durant anys en una illa convertida en presó”, va defensar Galán.

Alba Soler

VIEW ALL POSTS