MENU

Les entitats de Migreurop a l’Estat Espanyol exigeixen un enfocament de drets a Ceuta

L’arribada de més de 8.000 persones a la costa de Ceuta torna a constatar que les polítiques d’externalització de fronteres en tercers països, no sols no ofereixen solucions duradores i permanents en matèria de mobilitat humana, sinó que afavoreixen la instrumentalització de les persones en processos migratoris per a exercir pressió política.

En aquest sentit, les organitzacions Andalusia Acull, CEAR, Federació SOS Racisme, Iridia i Xarxa Acull exigim “un canvi radical en la política migratòria espanyola i europea facilitant vies regulars i segures amb un enfocament de drets”.

Segons el ministre de l’Interior ja s’ha retornat a més de 2.700 persones en el marc de l’Acord entre Espanya i el Marroc que facilita les devolucions express contràries al Dret Internacional dels Drets Humans. Recordem que “les expulsions col·lectives o en calent no estan permeses per llei i que ha d’individualitzar-se qualsevol tipus de mesura”, com van establir les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans el 13 de febrer de 2020 i el Tribunal Constitucional el 19 de novembre de 2020.

Entre les persones que estan arribant a Ceuta, s’estima que més de 1.500 són xiquetes, xiquets i joves. Insistim que els drets fonamentals no han de vulnerar-se sota cap circumstància, especialment referent a la protecció de la infància i l’interés superior del menor, i han de complir-se els protocols establits, tant en la normativa interna com en els acords internacionals subscrits per Espanya, que posen la condició de la infància en el centre, per davant de la condició migratòria.

Davant la manifestació de “màxima fermesa” realitzada pel president Pedro Sánchez i, enfront del desplegament de l’exèrcit en la zona del clos de Ceuta i Melilla, així com a la utilització de material antidisturbis, vam mostrar la nostra preocupació davant l’aposta per mesures de dissuasió i bloqueig a les fronteres que provoquen la criminalització de les migracions i deriven en confrontació social.

Aquesta bel·ligerància s’identifica també en el discurs polític, per la qual cosa fem una crida a totes les forces polítiques perquè en el seu discurs prevalga el respecte i la humanitat intrínseca en les migracions, rebutjant discursos alarmistes, criminalitzadores i bel·ligerants que sembren la base del discurs d’odi.

Finalment, volem traslladar la nostra solidaritat al poble de Ceuta que, davant la falta de resposta adequada per part dels diferents governs espanyols, viu una sensació d’inseguretat i desconcert, que és aprofitada pels qui alimenten els discursos d’odi per a promoure la divisió social i criminalitzar a les persones migrants.

Les organitzacions signants demanem:

  • Que es respecte, protegisca i garantisca els drets humans i la dignitat de les persones facilitant vies regulars i segures que no posen en risc la vida dels qui exerceixen el seu dret a la lliure circulació.
  • Que es garantisca la seguretat de les persones vulnerables, com la infància en moviment o possibles víctimes de xarxes de trànsit i/o tracta.
  • Que es preste una informació veraç des d’un enfocament de drets, sense exercir com a altaveu dels discursos d’odi, de la criminalització i de la generació d’estereotips i prejudicis.

Realitzem una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques perquè s’aplique una política migratòria coherent, que prioritze el respecte dels drets humans, la solidaritat i la dignitat de les persones.

les polítiques d'externalització de fronteres en tercers països, no sols no ofereixen solucions duradores i permanents en matèria de mobilitat humana, sinó que afavoreixen la instrumentalització de les persones en processos migratoris per… Clic para tuitear

Alba Soler

VIEW ALL POSTS