MENU

Els mitjans de comunicació i el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual

 

Les notícies sobre operacions policials contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual (tracta) són habituals en els mitjans. No obstant això, per a explicar un fenomen tan complex i violent, no és suficient comptar fets aïllats (generalment associats a desarticulació de xarxes). Aquest tema requereix una anàlisi de context i la visibilització de les seues conseqüències. Després d’una anàlisi duta a terme per CEAR Euskadi sobre la representació de les dones víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual en els mitjans de comunicació escrits, les principals conclusions extretes van ser que els mitjans solen abordar el fenomen des d’un enfocament merament policial; en cap cas es presenta a les dones estrangeres víctimes de tràfic com a dones refugiades; rares vegades es compta com a font autoritzada amb la visió de les organitzacions que treballen amb dones que estan en aquesta situació; cap de les informacions fa una anàlisi de gènere i en cap cas apareixen declaracions de les víctimes.

Dijous 21 de novembre a les 18:30 en Ca Revolta, des de CEAR PV organitzem, en col·laboració amb la Unió de Periodistes, una trobada amb Naiara Gutiérrez, de CEAR Euskadi, que vindrà a presentar la campanya #SeTrataDeRefugiadas i el Decàleg per a informar sobre el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual des del dret d’asil.

Amb aquest decàleg no es pretén parlar de bon i mal periodisme, ni fer únicament una crítica de les maneres de comunicar sobre la tracta amb finalitats d’explotació sexual en els mitjans. Les 10 recomanacions pretenen ser una guia per a les i els periodistes que informen sobre aquesta violació dels drets humans. Factors com la precarietat en els mitjans, la falta d’especialització i la rapidesa amb la qual s’informa en l’actualitat, no donen suport a una cobertura d’aquesta mena d’assumptes amb tot el coneixement i rigor que la qüestió requereix. Sent conscients d’aquesta realitat, es pretén amb aquestes 10 recomanacions contribuir a la creació de nous enfocaments, noves narratives, noves veus expertes i nous imaginaris sobre la tracta en el marc del dret d’asil, oferint per a això eines i recursos.

La cita serà: 

📅Dijous 21 de novembre

⏰18:30h

📍Ca Revolta

CEAR PV

VIEW ALL POSTS