MENU

CEAR PV, exigeix el cessament violència a Colòmbia

Des de CEAR PV, el passat 10 de maig ens vam en adherir, junt a alters entitats al comunicat per exigir el cessament la repressió exercida per l’estat colombià, presidit per Iván Duque, cap a lideresses i liders socials i persones defensores de Drets Humans.

Comunicat 10 de maig de 2010, València

CESSAMENT DE LA BRUTAL REPRESSIÓ Al POBLE COLOMBIÀ

Després de 12 dies de mobilització del poble colombià a partir de l’Atur Nacional Indefinit que va iniciar el 28 d’abril contra les polítiques econòmiques i socials d’Iván Duque, pel cessament de les massacres i els assassinats a líders, lideresses socials i persones defensores dels Drets Humans, i per l’exigència del compliment dels Acords de Pau signats l’any 2016, el govern ha respost amb una brutal repressió contra  les persones que legítimament estan exercint el seu dret a la protesta. Les greus violacions als drets humans s’estan multiplicant. D’acord, a les xifres publicades per la “Campanya Defensar la llibertat, assumpte de totes”1 fins al 7 de maig, al país s’han registrat:

  • 32 persones mortes presumptament per l’accionar de la força pública
  • 15 persones víctimes de violències basades en gènere, per la mateixa institució
  • 451 persones ferides, trenta-dues amb lesions oculars, trenta-dues per armes de foc
  • 67 persones defensores de drets humans van ser atacades
  • 1291 persones han sigut detingudes, gran part d’elles per mitjà de procediments arbitraris, sent sotmeses a tortura i/o tractes inhumans.
  • 216 persones presumptament desaparegudes en el marc de la protesta social.

És preocupant el tractament militar que se li està donant a la protesta social i els assenyalaments a les i els manifestants, organitzacions socials i de drets humans, així com la vulneració del dret a la protesta i a la lliure manifestació consagrat en la carta constitucional, equiparant la situació actual de descontentament social a “terrorismo urbà”.

La violència que es ve presentant a les ciutats, especialment en Cali, s’ha acrescut fins al punt del dia 9 de maig, civils armats encoratjats pel missatge guerrerista de l’expresident Álvaro Uribe i protegits per la Policia Nacional, van atacar a laMinga Indígena que es desplaçaven per la via de Jamundí. Aquest atac deixa dotze persones ferides, quatre d’ells de gravetat, tal com informa el CRIC.2

Davant això les organitzacions de drets humans i solidaritat internacionalista de la Comunitat Valenciana:

EXIGIM al Govern d’Iván Duque que pare la massacre i retire de les ciutats i pobles a unes forces armades que no protegeixen la població i el desmantellament deESMAD (Esquadró Mòbil Antidisturbis).

DEMANDEM l’esclariment de tots els fets de violència protagonitzats per la Força Pública (Policia, Exèrcit i ESMAD) i que es definisquen les responsabilitats que corresponguen, tant en els nivells oficials de les mateixes com en aquells governamentals que han donat aquestes ordres.

SOL·LICITEM a la comunitat internacional que realitze expressions de solidaritat amb el poble colombià; a les Autoritats Valencianes, a través del Consolat colombià a València, al Parlament Europeu i el Govern de l’Estat Espanyol que realitzen pronunciaments públics en els quals es condemne la repressió contra les protestes pacífiques, el context d’extrema violència que s’està donant a Colòmbia des del 28 d’abril i al fet que inste el Govern Colombià que garantisca els drets fonamentals de les i els colombians i, assegurant que les violacions a drets humans no queden impunes i que siguen investigats de manera ràpida i oportuna.

Ens UNIM a la petició de més de 600 organitzacions a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) perquè realitze una verificació de la dramàtica situación que està vivint el poble colombià i investigue en profunditat els fets de repressió contra la protesta social.

EXPRESSEM la nostra solidaritat amb totes les persones que han patit i pateixen les conseqüències de la criminalització de la protesta.

Ens UNIM als pobles de Colòmbia en les seues justes demandes per una millora vertadera de les seues condicions de vida, en les seues exigències d’un país en Pau amb Justícia Social.

Per adhesions escriure a programavalenciadefensa@gmail.com

 

Alba Soler

VIEW ALL POSTS