MENU

La FUNDACIÓ LaLiga i CEAR organitzen una jornada de convivència i formació amb els equips de futbol per a persones refugiades de CEAR Alacant i CEAR València

El projecte CEAR CF ha ajudat des de 2020 a la integració social de més de 100 persones refugiades de la Comunitat Valenciana

24 de febrer de 2023.- El futbol és, sense lloc a dubte, una magnífica eina d’inclusió social. Clar exemple d’això és el projecte posat en marxa per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat en les seues delegacions d’Alacant i València, pel qual, i amb la col·laboració de la FUNDACIÓ LaLiga, més de 100 persones d’aquestes regions estan practicant esport per a facilitar la integració social de les persones d’aquest col·lectiu.

Amb l’objectiu d’unir a tots dos conjunts, i celebrar una jornada de convivència, formació socioesportiva i aprenentatge, la FUNDACIÓ LaLiga i CEAR van organitzar dissabte passat 14 de gener una trobada amb totes dues plantilles, així com amb representants de CEAR. Per a començar, es va desenvolupar una dinàmica per a contextualitzar la sessió i generar un ambient d’esportivitat, confiança i respecte. I seguidament, van tindre lloc una sèrie de tallers lúdics i cooperatius a través del futbol per a fomentar els valors positius de la competició. Totes dues activitats van estar liderades per un formador tècnic-esportiu de la FUNDACIÓ LaLiga. Per a finalitzar, es va desenvolupar un divertit i amistosa trobada entre els dos equips, en el qual no van faltar els riures, el bon ambient i la diversió. I després del partit, va concloure la jornada amb un amé menjar de família.

Aquest esdeveniment ha servit d’unió entre tots dos projectes, però també per a testificar l’evolució qualitativa i la millora contínua de les persones que conformen el CEAR CF d’aquestes dues delegacions de la Comunitat Valenciana, dos anys i mig després de la creació d’aquesta iniciativa en la qual la FUNDACIÓ *LaLiga participa aportant-li material i acompanyament socioesportiu, seguint la seua línia d’actuació en diferents projectes dedicats a la millora de vida de les persones refugiades a través del futbol.

Des dels seus inicis, el CEAR CF ha promogut de manera paral·lela a la competició esportiva (que es produeix en la lliga Vistahermosa de futbol 7 en l’equip de CEAR Alicante, i en la lliga SportCity València, en el cas de l’equip CEAR València), i el desenvolupament d’un itinerari d’inserció sociolaboral dels participants, la qual cosa ha suposat un al·licient en la seua implicació i un compromís major amb el programa, així com la creació d’espais informals de relació on han ampliat les seues xarxes de suport, afavorint el seu procés d’inclusió , un àmbit pel qual la FUNDACIÓ LaLiga també ha volgut apostar. A més, des de l’organització de l’equip treballen assíduament l’aspecte lúdic del futbol per a abordar satisfactòriament l’estrés emocional que pateixen moltes persones a causa del seu procés migratori.

“Estem molt contents de veure com, a través del futbol, estem aconseguint ajudar de manera real a la inclusió social de les persones refugiades. Gràcies a CEAR per fer-nos partícips d’aquest projecte tan enriquidor, en el qual els valors positius de l’esport com el treball en equip, la tolerància o el respecte pels rivals adquireixen una dimensió i un aprenentatge extrapolable més enllà dels terrenys de joc”, explica Olga de la Fuente, directora de la FUNDACIÓ LaLiga.

”El futbol és un esport universal que no entén de fronteres i el CEAR CF ens ha permés crear un espai d’aprenentatge compartit que va molt més allà de l’estrictament esportiu. Ha permés crear aqueixos ponts de connexió entre diferents cultures, on les persones que ho conformen, tant persones refugiades com voluntàries, generen vincles que suposen un suport en el seu procés d’inclusió i la seua recuperació emocional”, destaca Laura González, coordinadora territorial de CEAR Alicante.

“En CEAR València, portem més de 17 anys treballant a través de l’esport com a línia d’intervenció per a la inclusió de les persones que atenem. Comptar amb el finançament de la Fundació LaLiga ens ha permés donar-li estructura, estabilitzant el treball i creant un canal permanent de relació intercultural de cohesió grupal i d’inclusió per a totes les persones participants de l’equip de fútbol”, assenyala Francisco Jiménez, director de Centre de Migracions en CEAR València.

Equip Incidència

VIEW ALL POSTS
CatalanSpanishEnglishFrench