La Comissió Europea obsessionada amb expulsar a persones migrants

  • Les organitzacions de Migreurop a Espanya Andalusia Acull, Associació Elín, Associació Pro Drets Humans Andalusia (APDHA), Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i Federació SOS Racisme, denuncien que aquestes propostes posen en risc els drets de les persones migrants que viuen a Europa.

 

Les organitzacions de Migreurop a Espanya van lamentar que les mesures proposades ahir per la Comissió Europea sobre la Directiva de Tornada són un nou pas en la construcció de l’Europa fortalesa i mostren la “obsessió de la Unió Europea per a expulsar a migrants en comptes de respectar els seus drets i plantejar mesures per a salvar les seues vides”.

Les entitats van assenyalar que la recomanació d’ampliar fins al període màxim de detenció previst en la directiva -18 mesos- suposa reprendre una política de criminalització de les persones migrants molt alineada amb les mesures discriminatòries que en l’altre costat del Atlántic Donald Trump està engegant.

“És lamentable com la UE sembla voler rebutjar a qualsevol preu a les persones que cerquen un lloc segur a Europa i no sembla importar-li gens ni mica que més de 5.000 d’elles perderen la vida el passat any”, destaquen des d’aquestes organitzacions. Durant 2017, 1 de cada 34 persones que van intentar aconseguir Europa van morir ofegades a Mediterrani, més del doble que en 2016.

A més, les 5 entitats afirmen que la reducció dels terminis de recurs així com l’aplicació de procediments accelerats suposa un risc per als drets de les persones migrants que viuen a Europa inclosos els menors no acompanyats.

“Amb aquestes mesures solament s’aconsegueix bloquejar qualsevol possibilitat d’accedir legalment a Europa obligant a les persones a jugar-se la vida per a poder accedir de forma clandestina, fomentant des de l’engegada d’aquestes polítiques, l’aparició d’organitzacions criminals que es lucren d’aquesta situació de vulnerabilitat”, denuncien les ONG.

Davant la crisi humanitària que s’està vivint a les portes d’Europa, la Comissió Europea impulsa una estratègia per a una expulsió massiva, criminalitzant a les persones migrants i refugiades. A més, reforça la externalització de fronteres i el condicionament de l’ajuda al desenvolupament signant acords amb tercers països de devolució, com el recentment signat amb Afganistan, o el plantejat amb Líbia perquè facen el treball brut en la contenció dels fluxos migratoris.

Alba Soler

VIEW ALL POSTS
CatalanSpanishEnglishFrench