CEAR reclama al govern no deixar “aISLAdas” a les persones migrants a Canàries amb les seues polítiques migratòries

L’entitat llança una campanya de suport ciutadà perquè el Govern desbloquege la situació i adopte les mesures necessàries per a afrontar aquest drama humanitari de manera solidària amb l’arxipèlag.

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha llançat hui amb la campanya “aISLAdas” una petició al Govern perquè facilite els trasllats de les persones migrants i refugiades que han arribat a Canàries en els últims mesos de forma deixen d’estar “atrapades a les Illes”.

A través d’una campanya signatures en aquesta web, l’entitat sol·licita suports tant de persones individuals com d’organitzacions, perquè es produïsca un canvi de rumb en la política migratòria i s’oferisquen solucions reals per a afrontar aquesta situació, que no passe per convertir les illes en grans centres d’aïllament.

“Espanya no pot ser el laboratori de l’erràtic del Pacte de Migracions i Asil presentat per la Comissió Europea, convertint les nostres illes en grans camps de contenció de persones, en contra del que Espanya al costat de la resta de països mediterranis va manifestar amb contundència enfront de la comissió i que el nostre president del govern va qualificar com a ‘inacceptable’. No obstant això, sorprenentment, veiem que a Canàries s’està posant en marxa aqueixa mateixa política que des d’Espanya rebutjàvem, dificultant i bloquejant sine die a les persones migrants contra la seua voluntat, en un espai territorial aïllat, ultra perifèric i allunyat d’Europa. Amb aquestes polítiques, les persones migrants i sol·licitants d’asil es troben atrapades, amb les seues vides paralitzades i veient com els seus drets són vulnerats”, va denunciar la directora de CEAR, Estrella Galán.

 Des d’aquesta entitat reclamen al Govern una política de trasllats des de Canàries a la Península “àgil i transparent”, de manera que es produïsca una redistribució de les persones, equitativa i solidària, entre totes les Comunitats Autònomes. Al mateix temps, proposen que l’Executiu espanyol inste la resta d’Estats membres a oferir places de reubicació, i al fet que la Comissió Europea done suport a aquesta proposta, tal com es va fer en 2015 amb l’increment d’arribades a Grècia i Itàlia.

Dotze propostes

“Els meus fills no estan bé, vaig haver de fugir perquè no em mataren i l’única cosa que vull és poder ajudar-los, però ací no puc”. “Això és com estar en una presó”. “Ara que sé que m’aniré a Península, és com si les portes de la presó s’hagueren obert i torne a veure la llum”. Aquests són alguns dels testimoniatges recollits per CEAR de persones arribades a Canàries en els últims mesos.

L’organització recorda que en 2020, es van registrar més de 23.000 arribades a les illes, en la seua majoria a Gran Canària, i almenys 601 van perdre la vida en l’intent. Davant això, CEAR ha traslladat a les autoritats espanyoles 12 mesures perquè es respecten els drets humans de les persones que arriben a les Illes, al mateix temps que no es fa costat a les institucions i la societat canària per a gestionar aquesta situació.

Així, des de CEAR proposen una política migratòria “planificada i ordenada”, d’acord amb el Pacte Mundial subscrit per Espanya en aquest àmbit, i que evite les mesures reactives i d’emergència; oferir una atenció jurídica individualitzada que assegure l’a l’accés al procediment de protecció internacional; garantir els drets dels 2.500 xiquets i xiquetes que han arribat a Canàries a través de l’acolliment i tutela per part de les comunitats autònomes sobre la base de la solidaritat territorial; així com posar en marxa campanyes d’informació i sensibilització que neutralitzen els discursos d’odi i evitar així la difusió de faules racistes i xenòfobes, i un altre tipus d’actuacions de discriminació contra les persones migrants.

Alba Soler

VIEW ALL POSTS
CatalanSpanishEnglishFrench